Interne pdf die wordt geopend in een nieuw venster. Interne pdf die wordt geopend in het huidige venster. Interne link die wordt geopend in een nieuw venster. Interne link die wordt geopend in het huidige venster. Externe pdf die wordt geopend in een nieuw venster. Externe pdf die wordt geopend in het huidige venster. Externe link die wordt geopend in een nieuw venster. Externe link die wordt geopend in het huidige venster.

Bijeenkomst ‘Zij-instroom in Limburg’

Op donderdag 23 maart hielden de lerarenopleidingen van Universiteit Maastricht en Radboud Universiteit samen met Academische Opleidingsschool Limburg (AOSL) een regionale bijeenkomst getiteld ‘Zij-instroom in Limburg: Kansen in de regio‘.

Met zo’n 35 aanwezigen en afvaardiging van alle vijf de schoolbesturen, ulo’s en hbo opleidingen (HAN, Fontys) werd ingegaan op de praktijk voor een zij-instromer. Die werd belicht vanuit de zij-instromer zelf, de HR invalshoek (bijdrage van Fontys) en het leer-werktraject van beide universiteiten (bijdrage RU). In de presentatie vanuit het leer-werktraject was een mooie rol weggelegd voor de ‘Flowchart zij-instroom’.

Deze figuur brengt de workflow en kandidaten in verschillende fases (van geïnteresseerde tot baanzoeker) in beeld voor 2022. De getoonde aantallen zijn echt, de profielen semi-fictief in verband met AVG-wetgeving.

Wat deze visualisatie inzichtelijk maakt:

  • Een kandidaat voor een zij-instroomtraject tot eerstegraads bevoegdheid is zéér exclusief. Achter elke kandidaat die ter kennismaking met een school wordt aangebracht bij scholen, zit een enorme hoeveelheid werk van het projectteam. Ben je, bijvoorbeeld als HR-medewerker op een school, bewust van deze investering en zorg te allen tijde voor een warm welkom!
  • Een gezamenlijke aanpak werkt. Het binden van eerstegraads docenten aan regio Limburg is een opdracht die de lerarenopleidingen en Limburgse scholen in gezamenlijkheid moeten oppakken. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat we warm doorverwijzen naar hbo-opleidingen, als een kandidaat daar beter op zijn/haar plek is voor een opleiding tot eerstegraads docent.

Voor meer vragen over de flowchart en het leer-werktraject, neem contact op met Jaap Rohof (jaap.rohof@ru.nl)